Sterud og Sørstrøm tildeles gjestekritikeropphold – ArtScene Trondheim


Sterud og Sørstrøm tildeles gjestekritikeropphold

Kommentar, 07.08.2024

Hilde Sørstrøm og Marte Sterud tildeles opphold i gjesteleilighet for kritikere i Trondheim, for perioden mars 2025 og mars 2026. Oppholdet er et samarbeid mellom Lademoen kunstnerverksteders tverrfaglige residency og nettidsskriftet ArtScene Trondheim (AST).

21. juni 2024 ble det avholdt møte for utvelgelse av gjestekritikere til Trondheim. Juryen har prioritert kritikere innenfor ulike sjangre; én kunstkritiker og én dansekritiker, og vil med dette fremheve betydningen av kritikk innenfor disse to fagfeltene. Denne gang valgte juryen både en erfaren kritiker/redaktør og en nyere stemme. Hilde Sørstrøm er utdannet kunstviter og konservator, og har mangeårig erfaring som skribent og redaktør. Marte Sterud har skrevet kritikker siden 2019, og er i tillegg utøvende dansekunstner og koreograf. Begge to har velbegrunnede motivasjoner for oppholdet. Juryen ser frem til faglig utveksling med gjestekritikerne for 2025 og 2026, og ønsker begge varmt velkommen til byen!

Hilde Sørstrøm

Hilde Sørstrøm er utdannet kunstviter og konservator ved UIT, og er siden 2017 grunnlegger av / redaktør i det tromsøbaserte tidsskriftet Hakapik, samt redaktør i Tidsskriftet Kunsthåndverk siden 2022. Hennes skrivearbeid er et viktig bidrag i den offentlige samtalen om kunst. Sørstrøm skriver om et bredt spekter av uttrykk innen billedkunst og kunsthåndverk. Hun vektlegger kunstens rolle i samfunnet og hvordan geopolitiske konflikter påvirker kunstneriske samarbeid. Rollen som redaktør i Kunsthåndverk gjør det særlig aktuelt for henne å tilegne seg kunnskap om Trondheims fagmiljø innenfor kunsthåndverk og andre materialbaserte utrykk.

Marte Sterud

Marte Sterud er utdannet kjønnsviter og har en bachelor i samtidsdans fra Høgskolen for Dansekunst. De siste årene har hun skrevet fast for Norsk Shakespearetidsskrift og har nylig begynt å skrive for Scenekunst.no. Hun kommer til Trondheim med en tydelig formulert agenda om å gjøre dansekritikk tilgjengelig for et større publikum. Sterud oppviser et sterkt samfunnsengasjement for mangfold i dansefeltet og viser i sin søknad en genuin interesse for lokale scenekunstaktører i byen. Scenekunstfeltet i Trondheim er i utvikling med flere aktører, noe juryen mener vil være givende for en fersk dansekritiker å oppsøke.

Juryen har bestått av Ine Therese Berg, førsteamanuensis i drama og teater, NTNU, og kritiker; Petter Buhagen, kunstner og kunstnerisk leder ved BABEL; Eline Bjerkan, kritiker og redaksjonsmedlem ArtScene Trondheim og Marit K. Lykken Flåtter, skribent og ansvarlig redaktør i ArtScene Trondheim.

Gjesteoppholdet for kritikere er et samarbeid mellom ArtScene Trondheim og Lademoen kunstnerverksteder. Det ble igangsatt i 2020 for å løfte frem kritikken, en sjanger som er i nedgang på nasjonal basis. Oppholdet kan brukes til faglig fordypning, til å bli kjent med regionens kunst- og kulturscene og eget skrivearbeid. Et stipend på 15 000 kr følger med oppholdet og tekstarbeid for publisering på AST honoreres etter Kritikerlagets satser. Les om gjestekritikere for perioden 2021/22 og for perioden 2023/24. Ordningen er støttet av Trondheim kommune og Trøndelag fylke.

Artikkelfoto: Marte Sterud (t.v.) og Hilde Sørstrøm (t.h.)