Nye uttrykk for Lorck Schive Kunstpris 2019 – ArtScene Trondheim


Nye uttrykk for Lorck Schive Kunstpris 2019

Kommentar, 20.09.2018

I dag, 21. september 2018, blir de nominerte til Lorck Schive Kunstpris 2019 offentliggjort: Gunvor Nervold Antonsen, Eline Mugaas, Børre Sæthre og Torbjørn Rødland.

De fire kunstnerne skal vise sine arbeider under Lorck Schive Kunstpris-utstillingen på Trondheim Kunstmuseum høsten 2019. Alle kunstnerne mottar kr. 150 000 til produksjon av nye verk. Vinneren mottar i tillegg Lorck Schive Kunstpris på kr. 500 000. Dermed er prisen totalt på kr. 1 100 000, og en av verdens største.

Selv om det i tidligere år har vært flere filmskapere og videokunstnere blant de nominerte til prisen, er det første gang kunstnere som først og fremst jobber med fotografi er med. Denne gang er det to: Torbjørn Rødland, som også var årets festspillkunstner i Bergen, og Eline Mugaas, kjent blant annet for kurateringen av «Hold stenhårdt fast på greia di» i 2013, er begge fotografer, med ulike innfallsvinkler til mediet. Mugaas satt i tillegg i juryen da LS-prisen skulle deles ut i 2015.

Gunvor Nervold Antonsen representerer prisens første nominerte tekstilkunstner. Sammen med en ellers allsidig bruk av materialer, lager hun en type monumentale, romlige tekstile arbeider, som ikke har blitt vist i Lorck Schive-sammenheng før.

Børre Sæthre arbeider også gjerne romlig og i stor skala, han er kjent for sine iøynefallende og komplekse installasjoner. Han har hatt separatutstilling ved Astrup Fearnley-museet i 2001, en utstilling som Kunstkritikks lesere i sin tid stemte frem, riktig nok i en noe uhøytidelig kåring, som «på toppen av listen over 00-tallets viktigste norske utstillinger».

Juryen vil bestå av den tyske kuratoren Stefanie Hessler, den norske fotokunstneren Marte Aas og Charles Esche, som er direktør ved Van Abbemuseum i Nederland.

Tidligere vinnere av Lorck Schive Kunstpris har samtlige vært kvinner: Vibeke Tandberg (2017), Vanessa Baird (2015) og i 2013 ble prisen delt mellom Marianne Heier og Lene Berg, to av de fire nominerte kunstnerne den gang.

Anmeldelser av de forrige Lorck Schive Kunstpris-utstillingene: Nøyaktighetens pris (2013), Forstyrrede linjer (2015), En litt tilfeldig dystopi (2017).

20_2017_Reisen_03_vinter_foto Robin DanielssonLorck Schive Kunstpris er et samarbeid mellom Christian Lorck Schive og hustrus legat og Trondheim kunstmuseum. Formålet med Kunstprisen er å skape debatt og interesse rundt samtidskunsten ved å hedre fremragende norske kunstnere. Prisutstillingen blir avholdt ved Trondheim kunstmuseum annethvert år, og fant først sted i 2013. Kunstprisen er initiert av styret i Lorck Schive og hustrus legat, hvis medlemmer oppnevnes av Norske Billedkunstnere. I år består styret av Sissel Lillebostad, Odd Fredrik Heiberg og Ruben Steinum.

Fire uavhengige organ nominerer ti kandidater til prisen. Kriteriene for å bli innstilt er at man i tillegg til å ha et betydelig kunstnerisk virke, enten bor eller arbeider i Norge, og at man er under 50 år. De nominerende organ er: Statens stipendkomité (4), Trondheim kunstmuseum (3), Norsk kritikerlag (2) og Norsk Kuratorforening (2). Lorck Schives styre velger fire av disse kunstnerne som inviteres til å delta på prisutstillingen på TKM.

I presseskrivet kan man lese følgende om de nominerte kunstnerne:

Gunvor Nervold Antonsen (f.1974) arbeider med tekstil, tre, papir og funne objekter, vanligvis satt sammen i uttrykksfulle 3-dimensjonale komposisjoner. Nervold Antonsen er utdannet ved Universitetet i Oslo, Kunsthøgskolen i Bergen og Kunsthochschule Berlin-Weissensee. Hun har siden 2001 hatt en rekke separatutstillinger og gruppeutstillinger, og er blant annet innkjøpt av Norsk Kulturråd, Nasjonalmuseet, Utenriksdepartementet, Norges Banks kunstsamling og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Fra 2006 til 2009 var hun med å etablere og drive SOFT galleri i Oslo. I 2010 ble hun tildelt Norske Kunstforeningers Pris / Debutantprisen på Høstutstillingen for tekstilmontasjen Barovessjan.

Eline Mugaas (f. 1969) veksler 2018_EM_SkissernasMuseum_H2A3412mellom dokumentariske, iscenesatte og historiefortellende fotografiske uttrykk. Stemningsladede motiver fra byer, landskap og interiører som formalt kan knyttes til forskjellige epoker i fotografiets historie, er tilbakevendende. Mugaas bor og arbeider i Oslo. Hun har stilt ut ved Skissernas Museum, Lund (2018); Kunstnernes Hus, Oslo (2016); The Carpenter Center for the Visual Arts, Harvard, Massachusetts (2015); Ultima Festivalen/ Kunsthall Oslo, Oslo (2014); Bergen Kunsthall, Bergen (2007); og Fotogalleriet, Oslo (1998). Hun har vunnet en rekke priser, inkludert Billedkunstnernes Hjelpefonds, Ulrik Hendriksens Ærespris (2017) og Oslo Bys Kulturstipend (2007). Mugaas har gjort flere offentlige utsmykninger og gitt ut flere publikasjoner.

Børre Sæthre (f.1967) er kjent for sine komplekse og spektakulære installasjoner, ofte med tydelige referanser til filmhistorien og filmskapere som David Lynch, Andrej Tarkovskij og Stanley Kubrick. Sæthre slo igjennom med installasjonen Masturbating with the Gods på Kunstnernes hus i 1998. Han er utdannet ved Statens Kunstakademi (1992-1997) og har hatt studieopphold ved ISCP (International Studio and Curatorial Program) i New York, USA. Sæthre har hatt separatutstillinger ved Bergen kunsthall (Festspillutstillingen 2007), Astrup Fearnley museet, Oslo og MoMA PS1 i New York. Kunstneren er opprinnelig fra Hamar, og bor og arbeider i New York.

rodland_comb_over_2015Torbjørn Rødland (f.1970) har utviklet et kunstnerskap som omhandler både dagens massive billedspredning og dypere og mer dunkle drifter. Han er primært en billedskapende fotograf, han trekker oppmerksomheten mot fotografiet som objekt, som et kulturelt tolkingsrom og som manipulativt medium. Rødland har hatt separatutstillinger ved Hiroshima City Museum of Contemporary Art, Contemporary Art Museum St Louis og P.S.1 Contemporary Art Center i New York. I fjor var han representert på Manifesta 11 i Zürich, og til høsten er han aktuell med en utstilling ved Serpentine Gallery i London. I 2018 var han Festspillutstiller ved Bergen Kunsthall.