Vinneren av Lorck Schive kunstpris 2015 – ArtScene Trondheim


Vinneren av Lorck Schive kunstpris 2015

Nyheter, 12.11.2015

Torsdag 12. november ble det kunngjort at Vanessa Baird er vinner av Lorck Schive Kunstpris 2015. Om de fire nominerte, som foruten Baird var Ane Hjort Guttu, Snorre Ytterstad og Jana Winderen, ble det under nominasjonsavsløringen den 15. januar sagt at de på hver sin måte representerer spydspisser i norsk samtidskunst.

I høst har publikum kunnet besøke kunstprisutstillingen i Trondheim Kunstmuseums lokaler i Bispegata der alle de fire nominerte viser nye arbeider. Samtlige mottok dessuten 150.000,- kroner hver i produksjonsstøtte. Her bidro Baird med den monumentale veggtegningen ”I don’t want to be anywhere, but here I am” der hun blander uttrykk fra eventyr og virkelighet, blant annet ved å ta opp i seg motiver fra flyktningekatastrofen i Middelhavet.

Baird har jobbet på dette verket siden starten av januar og understreker at hun med en gang hun fikk høre at hun var nominert, visste hva hun skulle gjøre. ”Jeg og Mette Hellenes var i Dover i fjor sommer og gikk feil en dag da vi skulle ta båten over til Frankrike. Vi havnet i et område der fullt av flyktninger oppholdt seg. Noen av dem hadde vært der i flere måneder. Jeg begynte på noen skisser allerede på turen over Den engelske kanal der havmotivet kommer inn. Disse arbeidene dannet grunnlaget for det jeg viste på utstillingen ”Krigens skygge” i fjor høst, altså før bildene fra flyktningekatastrofen i Middelhavet flommet over i media. Disse motivene, ispedd stikk til andre historier og eventyr, har jeg jobbet videre med i verket som er stilt ut her”, sier kunstneren.

Årets internasjonale jury består av kurator Raimundas Malasauskas fra Litauen, direktør ved Ikon Gallery i Birmingham Jonathan Watkins og den norske kunstneren Eline Mugaas. Om vinneren uttaler juryen:

”Det er en helt spesiell intensitet i Vanessa Bairds arbeid. Det er et ektefølt uttrykk for hvordan kunstneren befinner seg i en meget spesiell situasjon, nemlig det å være et menneske i verden i dag – noe vi alle kjenner oss igjen i. Arbeidet er både personlig og politisk på samme tid, og er et forfriskende alternativ til avmålthet.”

Prissummen på 500.000,- kroner ble i forbindelse med Lorch Schive kunstpris 2013 delt mellom Marianne Heier og Lene Berg. Vanessa Baird blir dermed den første som mottar prisen som enevinner.