Helena Holmberg slutter som direktør ved Kunsthall Trondheim – ArtScene Trondheim


Helena Holmberg slutter som direktør ved Kunsthall Trondheim

Kommentar, 10.12.2018

Direktør ved Kunsthall Trondheim, Helena Holmberg, slutter i sin stilling den 1. mars 2019. Dette informerer styreleder Ellen Tveit Klingenberg om, i en pressemelding mandag formiddag. Holmberg skal til neste år tiltre som ny direktør ved Marabouparken Kunsthall, i Stockholm. I presseskrivet heter det at:

«Styret takker Helena Holmberg for den store innsats hun har nedlagt for å etablere Kunsthall Trondheim i de flotte lokalene i den gamle brannstasjonen. Hun har således lagt et godt grunnlag for Kunsthallen i årene fremover. Vi ønsker Holmberg lykke til i hennes nye stillingen ved Marabouparken Konsthall.”

Holmberg ble ansatt som prosjektleder for Kunsthall Trondheim i mars 2013. Hun kom da fra Stockholm som tidligere leder av kunstinstitusjonen Index. Holmberg fikk både igang kunsthallens temporære visningslokaler i Dronningens gate i Trondheim og ble i 2015 ansatt som direktør ved kunsthallen, som høsten 2016 åpnet i permanente lokaler i den gamle brannstasjonen i Søndre gate.

I presseskrivet uttaler Holmberg seg slik:

«Det har vært en fantastisk fin tid i Trondheim. Det er mye jeg kommer til å savne i Trondheim, ikke minst mine kolleger, men etter 6 år kjenner jeg at det er på tide å returnere til Stockholm. Jeg er takknemlig og stolt over hva vi har oppnådd med Kunsthallen, og er sikker på at den kommer til å utvikle seg videre.»

Fra åpningsutstillingen i 2016. fra venstre: HM Dronning Sonja, Helena Holmberg, Claire fontaine (Foto: Susann Jamtøy/ArtScene Trondheim)

Siden åpningsutstillingen «This is a political painting» – som kun viste kvinnelige kunstnere – har utstillingsprogrammet vært preget av et fokus på marginaliserte grupper og en politisk økologi. Utstillingene har dessuten ofte vært nokså teoretisk forankret, med utbredt bruk av litteratur og relatert lesestoff som har ligget fremme i lokalene.

Til ArtScene Trondheim uttaler styreleder Klingenberg at hun har forståelse for at Holmberg, som har hus og familie i Stockholm, griper denne sjansen. Hun opplyser om at styret nå umiddelbart setter i gang med å meisle ut hvilken kompetanse og personprofil som er ønsket. Utlysningen vil være offentlig, og publiseres tentativt i slutten av januar 2019. Klingenberg sier at hun på vegne av styret håper at de får en solid liste med kvalifiserte søkere til stillingen som altså skal ta Kunsthall Trondheim videre. 12 personer søkte på direktørstillingen i 2014.