Signe Marie Andersen – Kafeen som scene – ArtScene Trondheim


Signe Marie Andersen – Kafeen som scene

Intervju, 20.05.2021

Signe Marie Andersen har i hela sitt konstnärskap förhållit sig till det iscensatta fotografiet. På 1990-talet var hon själv med i de hårt regisserade bilderna, och allt eftersom har hon övergått till att hitta scenerna som uppstår i vardagen. På gator och flygplatser, i byrom och hotellrum. Precis som i teaterrummet är belysningen essentiell, och är kanske det som har blivit hennes främsta kännetecken. Ofta är det ett mjukt ljus, som sätter en målerisk stämning. Det återfinns även i utställningen The Breakers Café, som visas på caféet Ni Muser i regi av Trondhjems kunstforening. Fotografierna som visas finns också med i den nya boken Visitors. Det genomgående för bilderna är att de visar människor på caféer och restauranger, ofta ensamma. Jag stämde träff med Signe Marie på ett nästan fullsatt Ni Muser, för att sitta och prata om ensamhet – mitt bland folk.

Märit Aronsson: Ensamheten i en urban miljö är ett känt tema inom konst och litteratur. Byen kan t. ex. utgöra en flate för projektioner av en ensam flanörs rika inre liv, eller det kan verka lindrande att vara en liten del i byens stora organism, som att man fyller en uppgift där. Eller så kan byen vara den mest ensamma och anonyma platsen på jorden. Man blir inte sedd av någon. Är det en slags omtanke om den ensamma individen du visar genom det här projektet?

Signe Marie Andersen: Egentlig ikke, det er ikke enkeltportretter av personene. Menneskene i bildene blir heller representanter for en tilstand jeg ønsker å vise; den eksistensielle ensomheten som finnes i alt og alle. Jeg går bort fra det personlige, mot det allmenngyldige. Jeg søker en essens, og det er menneskene som befinner seg i de omgivelser jeg oppsøker som representerer dette. Det handler kanskje mer om alenehet enn ensomhet, noen ganger. Mennesket, alene i sitt sinn. Det behøver ikke være trist eller negativt, men kan snarere være noe veldig vakkert.

The Breakers cafe, Signe M Andersen, Trondhjems kunstforening. F: Signe M Andersen

Materialet tar utgangspunkt i reiser som jeg har gjort, i en rekke ulike byer rundt om i Europa og USA. Jeg er egentlig ikke så konsekvent, derfor er jeg opptatt av å lage regler for meg selv når jeg begynner et nytt prosjekt. Jeg trenger rammer, ellers flyter det ut. Det kan være at jeg reiser til steder jeg aldri vært før, fordi da er blikket mitt åpent og jeg er mer tilstede. Jeg valgte byer ut fra hvilke som var billige å reise til med Norwegian. Tre dager fikk jeg, i hver by. Kun håndbagasje og ingen shopping. Jeg ville selv være en visitor.

Jeg oppsøker byrommet, går til kaféer og andre steder der mennesker oppholder seg, og så ventet jeg på scener. Først er alt i lokalet helt vanlig, til det plutselig brytes og det oppstår en slags scene. Det kan være at lyset skifter, at noen trer inn eller ut av rommet, sånn at det skapes en ekstra dimensjon til den hverdagen som allerede er der. Dette foregår veldig intuitivt, og jeg tenker ikke når jeg jobber. Men når jeg skal forklare det etterpå, så er det sånn det funker. Det virkelige forener seg på en måte med det fiktive. Det er den blandingen jeg er ute etter.

Du säger att platsen är viktig, och du har varit i en mängd olika byer. Men man kan inte se så mycket av typiska nationella kännetecken i interiörerna?

Det er viktig at jeg kan kjenne meg igjen, på en måte. Blir det for annerledes kan jeg bli forført av eksotiske detaljer. Det skjedde da jeg var i Kraków. Derfor dro jeg i stedet til vesteuropeiske byer som München, Bryssel og Manchester. Bildene derfra kunne like gjerne vært tatt i Oslo.

Kan du beskriva den sinnesstämningen du kommer in i när du fotograferar?

Når jeg kommer inn på en café eller pub får jeg ofte opplevelsen av å komme midt i en teaterforestilling. Det er så mange historier som utspiller seg ved siden av hverandre! Jeg er en del av skuespillet, jeg også. Av og til er det så fantastisk å være i det, at jeg glemmer å fotografere. 

The Breakers cafe, Signe M Andersen, Trondhjems kunstforening. F: Signe M Andersen

Hur länge sitter du på de här platserna?

Det varierer veldig. Noen ganger venter jeg kun en kort stund, andre ganger i timesvis. Jeg diskuterte med meg selv her om hva som er forskjellen mellom et blinkskudd og et bilde som har noe mer ved seg, noe tilført, men på en måte som gjør at det ikke er fysisk konstruert. Jeg kom fram til at det er tiden, men også stedet selv. Som om jeg er en jeger som går inn i skogen, finner meg en plass og venter på byttet. Slik har jeg valgt ut mine scener og kan bli der over tid, mens mennesker kommer og går, inn og ut av scenene. Jeg blir en betrakter, men jeg forsøker å være usynlig og anonym.

The Breakers cafe, Signe M Andersen, Trondhjems kunstforening. F: Signe M Andersen

Scener är alltså helt centralt i ditt konstnärsskap. Du har även varit teaterfotograf och tidigare jobbade du med iscenesatta fotografier, gärna med dig själv i bild. I det här projektet använder du främmande människor som aktörer i dina scener. Hur förhåller du dig till dem, egentligen?

Jeg utfordrer mitt forhold til iscenesatt fotografi ved å jobbe utenfra og inn, i steden for innenfra og ut. Det vil si, jeg går ut og ser om jeg kan finne disse scenene i virkeligheten, finne en scene som godt kunne være iscenesatt, men som i realiteten ikke er det. De fleste menneskene vet ikke at jeg fotograferer dem. Noen har jeg spurt, de fleste ikke. Jeg er veldig ydmyk og har respekt for det private, men om jeg skal finne en essens så må det være autentisk. Jeg passer på at jeg ikke utnytter noens rarhet, eller fremstiller dem på noen negativ måte. Men jeg har spurt meg selv om jeg henger ut noen. Stjeler jeg noe fra noen? Nei, jeg føler at jeg gir dem noe. For å være helt sikker har jeg hatt en jurist som går igjennom alle bildene.

Några av bilderna visar folkliv på pubar t. ex. Nu efter över ett år med pandemi är det just det där folk längtar efter. Har du några tankar kring hur ensamhet kan förändras?

Når det gjelder den eksistensielle ensomheten så tror jeg den har vært like mye tilstede tidligere og alltid kommer til å være det. Vi er jo individer alle som en, det er naturlig å være ensom i seg selv. Men når man flytter fokuset til ensomhet i forhold til relasjoner og samfunn, så tror jeg det er bevegelig. Jeg tror vi er ensomme på en annen måte nå enn før. Det har nok noe med forventningene og sosiale medier å gjøre, blant annet. Og ikke minst pandemien, som du sier.

Att vara själv i byen jämfört med ute i naturen är två helt olika saker. Vilket förhållande har du till att vara själv i naturen?

Jeg er vokst opp midt i Oslo, hadde soverom ut mot Bogstadveien med mye støy fra biler og trikk. Hvis det er for stille når jeg skal sove så blir jeg urolig. Verden der ute, den skal bare holde på, så kan jeg trekke meg tilbake. Lyd og bevegelse er trygghet for meg. Samtidig har jeg alltid hatt en romantisk forestilling om at når jeg kommer ut i havgapet så vil jeg få hvile ut, puste og få kontakt med meg selv. For ganske lenge siden var jeg på et kunstneropphold i et naust ved Utsira fyr. Jeg dro dit alene for å være der i tre uker, men det fungerte ikke i det hele tatt, jeg fikk fullstendig panikk. Det var bare hav, himmel og så meg. Jeg ble så tydelig, og det taklet jeg ikke. Der var jeg ensom, naken og redd. Jeg hørte ikke til, hadde ikke noe jeg kunne lene meg mot. Det var bare stort og tomt. I en by har jeg mange muligheter, på en kafé hører jeg til. Det er betryggende.

Vad är det du jobbar med nu?

Det er et prosjekt som heter Hjemme hos kunsten, og som skal bli en bok. Jeg har vært hjemme hos omtrent 30 privatpersoner som har kjøpt bilder av meg på Galleri Riis, og sett hvordan bildene henger når det ikke lenger er mine. Jeg har fotografert bildet i dets nye miljø, sammen med familien som bor der, eller de som er hjemme når jeg kommer på besøk. Det er blitt til veldig fine scener. Jeg har jo et språk, og jeg lurer på hvilke det snakker til. Det er altså kunstsamlere på Frogner, men også frisøren på Lillestrøm og alenemoren på Manglerud. Når det er så forskjellige typer mennesker bildene mine snakker til, da er jeg et sted jeg vil være.

 

The Breakers Café
Signe Marie Andersen og Arne Lygre

29. april – 13. juni 2021
Trondhjems Kunstforening/Café Ni Muser