Gjesteopphold i Trondheim for kritikere – ArtScene Trondheim


Gjesteopphold i Trondheim for kritikere

Kommentar, 28.04.2021

I samarbeid med Lademoen kunstnerverksteder (LKV) utlyser herved ArtScene Trondheim et gjesteopphold for en tilreisende kritiker i november 2021 og april 2022. Den aktuelle kritikeren vil få opphold og arbeidsplass i inntil en måned ved LKVs tverrfaglige kunstnerresidens i Trondheim. 

Tilbudet gjelder først og fremst kritikere som arbeider innenfor kunstkritikk, men også andre sjangre (scenekunst, musikk, dans etc) kan vurderes. Oppholdet kan brukes til faglig fordypning, til å bli kjent med regionens kunst- og kulturscene, og skrivearbeid. Trondheims kulturtilbud er i vekst, med nykommere som Kunsthall Trondheim og Galleri Dropsfabrikken. I november åpner også kulturhuset Kjøpmannsgata Ung Kunst.

I løpet av gjesteoppholdet skal kritikeren gjennomføre en presentasjon av sitt kritikervirke, samt skrive en tekst som publiseres på artscene.no. Teksten kan ta form som kritikk fra regionens kunstscene, et intervju med en lokal kulturaktør eller et essay fra kritikerens faglige interesseområde. 

 

Praktisk info:

  • Lademoen kunstnerverksteder tilbyr opphold i nyrenovert gjesteleilighet (ettroms) med skrivepult og internett. 
  • Kritikeren dekker selv utgifter som kost, reise, forsikring, etc.
  • Kritikeren mottar et stipend pålydende kr. 12 000 fra ArtScene Trondheim.
  • Tekstoppdraget honoreres etter Kritikerlagets satser.
  • Periode: November 2021 eller april 2022 (Før opp hvilken periode som foretrekkes).
  • Ordningen er rettet mot kritikere bosatt i Norge. (Trondheimsbaserte kritikere blir ikke vurdert).

 

Søknaden skal inneholde:

  • Kort beskrivelse av ens kritikervirke
  • Motivasjon for arbeidsoppholdet
  • Teksteksempler 
  • CV

 

Spørsmål om oppholdet rettes til post@artscene.no 

Merk søknaden: “Søknad kritikere” innen fristen fredag 21. mai 2021.

Juryen vil ha følgende sammensetning; en representant fra NTNU; et medlem fra Norsk kritikerlag og redaksjonen i ArtScene Trondheim.

 

Alle foto: LKV/Rebeka Helena Blikstad.

Stiftelsen Lademoen Kunstnerverksteder (LKV) driver et atelierfellesskap for 46 profesjonelle kunstnere, en tverrfaglig gjestekunstnerordning og BABEL visningsrom for kunst. 25 gjestekunstnere fra ulike deler av verden har opphold ved LKV hvert år, mellom en til tre måneder. LKVs fasiliteter benyttes også av eksterne leietakere som leier prosjektrommene og fellesverkstedene for egne kunstproduksjoner i kortere perioder.

Den tverrfaglige gjestekunstnerordningen er finansiert av Trondheim kommune og Trøndelag fylke. Den består av fire leiligheter og to atelier på Lademoen kunstnerverksteder. To leiligheter er forbeholdt visuelle kunstnere, mens to er forbeholdt kunstnere innenfor andre kunstfaglige disipliner, samt kuratorer og kunstkritikere. Gjesteatelier er forbeholdt visuelle kunstnere.

ArtScene Trondheim (AST) er et uavhengig nettmagasin for kunstkritikk og formidling. Vi belyser og diskuterer samtidskunsten i regionen, og er en aktiv deltager i den nordiske kunstdiskursen. I redaksjonen sitter Eline Bjerkan og Marit K. Flåtter.