En trøndersk Turner – ArtScene Trondheim


En trøndersk Turner

Nyheter, 15.10.2016

Screen Shot 2016-10-15 at 17.59.50Litt i skyggen av en annen viktig kunstbegivenhet – nemlig åpningen av Kunsthall Trondheim neste uke – kunngjorde Lorck Schives Kunstpris den 15. oktober 2016 hvilke kunstnerne som i 2017, og i bytte mot et utstillingsbidrag, skal konkurrere om den gjeve summen på 500 000 norske kroner. Hver av deltagerne mottar et stipend på 150 000 norske kroner til produksjons av utstillingen.

Lorck Schive Kunstpris-utstilling er blitt omtalt av legatets styre som en norsk, kunstnerstyrt versjon av den godt etablerte, engelske Turner-prisen, og det er tredje gang den skal gjennomføres i dette formatet. Ønskemålet med opprettelsen av prisen er å skape debatt og interesse om samtidskunst.

Bak prisen står Christian Lorck Schive og Hustrus legat. Da prisen først ble opprettet på slutten av 1800-tallet, stod det i statuttene at: «andeler på inntil 1200 kr årlig skulle utdeles til yngre lovende norske kunstnere, i første rekke kunstmalere og billedhuggere.» I 2005 overtok Norske Billedkunstnere ansvaret om å forvalte stipendet fra Kulturdepartementet, og fram til 2013 har det vært utdelt stipender til kunstnere under 35 år, gjennom Statens Stipendkomite. De siste årene fram mot opprettelsen av Lorck Schive Kunstpris, ble det utgitt stipender i størrelsesordenen 600 000 norske kroner fra legatet.

Screen Shot 2016-10-15 at 17.59.41Det er fire uavhengige aktører som nominerer ti kandidater til denne ganske ferske utstillingsprisen; Statens stipendkomite (4), Trondheim Kunstmuseum (3), Norsk Kritikerlag, (1) og Norsk Kuratorforening (2). Kriteriene for å bli innstilt er å ha et kunstnerisk virke av betydning, kandidatene må bo eller arbeide i Norge og være under 50 år. Styret i Lorck Schive, bestående av Sissel Lillebostad fra Kuratorstudiet i Bergen (fram til 2014), Tanja Elise Sæter som sitter i sentralstyret i Norske Billedkunstnere og kunstner og styreleder Fredrik Heiberg bak Tempo Skien (2009), nominerer deretter fire av disse kunstnerne til å delta på prisutstillingen som avholdes hvert andre år, og i samarbeid med Trondheim Kunstmuseum.

Ved begge de foregående utstillingene så har har prisene gått til kvinner: Første gang, i 2013, var priskandidatene Marianne Heier, Lene Berg, Knut Åsdam og Tina Jonsbu, og prisen ble den gang delt mellom Heier og Berg. Mens Jana Winderen, Vanessa Baird, Ane Hjort Guttu og Snorre Ytterstad var de nominerte i 2015, hvorpå Vanessa Baird mottok utmerkelsen.

Screen Shot 2016-10-15 at 17.59.59Priskandidatene for Lorck Schives Kunstpris 2017 teller tre menn og en kvinne. De nominerte er Knut Henrik Henriksen, Lars Laumann, Mattias Härenstam og Vibeke Tandberg.

Om de nominerte uttrykker styret i Lorck Schives Kunstpris følgende: «(…)Det som slår oss er viljen de deler til å utforske tilblivelsens paradoksale ødeleggelse. Et kunstverk er nødvendigvis destruksjon, omforming og oppløsning, før sammenføyning. Kunstnerisk praksis er viljen til å slette komfortable bilder, vakre scenarier og trygge rammer. Den er også skrubbsår, friksjon og usikkerhet. Det er kanskje denne praksisen som forbinder de fire nominerte kunstnerne, en praksis de driver på ulike vis.»

Det er ikke offentliggjort hvem som skal sitte i juryen. Utstillingen vil foregå høsten 2017.

Fra presseskrivet står følgende å lese om kunstnerne:

Knut Henrik Henriksen (f. 1970 i Oslo) er utdannet ved kunstakademiene i Bergen og Frankfurt am Main. Han er hatt soloutstillinger ved steder som Bergen Kunsthall 2012 og 2014, Opelvillen i Rüsselsheim, Tyskland, Galerie Denise René i Paris, UKS, Sommer & Kohl i Berlin og Standard (Oslo). Han har også deltatt på Momentum i 2013 og 2006 og gruppeutstillinger på blant annet Kunsthalle Basel, South London Gallery, Kunstmuseum Bern, Drawing Room i London, Hamburger Bahnhof i Berlin. I tillegg har han produsert en rekke permanente offentlige skulpturer som «Full Circle» ved Kings Cross St.Pancras Station, London.

Lars Laumann (f. 1975 i Brønnøysund) er utdannet ved Statens kunstakademi i 2001. Han er særlig kjent for sine videoarbeider som blant annet har blitt vist på den 5. Berlin Biennalen, Kunsthalle Basel, Oslo Kunsthall, Künstlerhaus Stuttgart, ICA i London, Nasjonalmuseet og New Museum and MoMA i New York. Laumann har også hatt en rekke soloutstillinger, blant annet på Kunstnernes Hus i 2016, Grand Union i Birmingham, Storbritannia og West i den Hague, Nederland

Mattias Härenstam (f. 1971 i Sverige) Screen Shot 2016-10-15 at 18.00.10er utdannet ved Vestlandets Kunstakademi i Bergen og Städelsschule, Staatliche Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt am Main. Härenstam har hatt en rekke separatutstillinger, blant annet i Vigelandsmuseet i 2016, Kunstnerforbundet i 2012 og Galleri UKS i 2009. I 2013 ble hans kortfilm Rekonstruksjon nominert til Amanda-prisen. I november deltar Härenstam på en utstilling på Stavanger Kunstmuseum med nye arbeider.

Vibeke Tandberg (f. 1967 i Oslo) er utdannet fra Institutt for fotografi ved SHKD i Bergen samt Högskolan för fotografi och film i Göteborg i Sverige. Ved siden av å ha opphold ved Bethanien i Berlin og ISCP i New York. Hun har hatt en rekke soloutstillinger, blant annet på Osl Contemporary, Norrköping kunstmuseum, Haugar kunstmuseum i Tønsberg, Centro per l’Arte Contemporanea i Roma, Sprengel Museum Hannover og Astrup Fearnleymuseet. Av gruppeutstillinger kan vi nevne National Gallery of Art i Washington, Moderna Museet i Malmø og Stockholm, Kunsthalle Bonn, 28th Biennale i São Paulo og Sydneybiennalen.