Gråskalor och vitt med några starka färgklickar

Reisebrev 27.09.2010

Gråskalor och vitt med några starka färgklickar. Så kan ens tappar och stavar på ett väldigt översiktligt sätt sammanfatta intrycket av Høstutstillingen som nu visas på Galleri KiT. Det är 22 konstnärer (varav 20 KiT-studenter och två utifrån) som visar sammanlagt 27 verk. Trots att initiativtagaren Lasse Årikstad inte har kuraterat utställningen utan bara haft överblicken över var verken skulle placeras, och trots en bredd i individuella uttryck och teman, finns där en påfallande genomgående och välbehärskad färgskala. Det är dämpade toner och endast undantagsvis starka färger. Utställningen känns genomarbetad och monteringen utger sig för att vara balanserad och läcker. Men när man ser närmare på det så håller den inte riktigt ända fram. Verken hade tjänat på att man dragit monteringen några steg längre, så att de som var lite rotete blivit mer yviga och de stramare verken blivit än mer avskalade och därigenom starkare. Kontrasten hade dessutom tydliggjort verken sinsemellan.

Målet med Høstutstillingen (som i övrigt inte har något gemensamt med sin namne i Oslo) är att skapa en bra energi i gallerirummet såhär i början av skolåret, och att utställningen ska återkomma varje höst. Ja, en god energi är helt klart där, och vi får hoppas på att detta är starten på en ny hösttradition.

Se bilder fra utstillingen her.