Östberg/Hiorthøy: Du – ArtScene Trondheim


Östberg/Hiorthøy: Du

Intervju, 06.09.2013

Lisa Östberg og Kim StillYou1Hiorthøy framfører YOU under scenekunstfestivalen Bastard, som går av stabelen denne uken. Hjørdis-Linnea Myhre har bedt kunstnerne fortelle om forestillingen.

HLM: Jeg får inntrykk av at YOU er en slags metacollage, der idé og verk glir over i hverandre?

LÖ & KH: Ja.

HLM: Kim, du har jo jobbet mye med collage og cut-ups tidligere. Hvordan har det påvirket arbeidet med denne forestillingen?

KH: Jeg tror ikke det har påvirket arbeidet så mye. Hva er cut-ups?

HLM: Cut-up er når man tar broker av tekst, bilde eller lydfiler, for så å blande eller sette dem sammen på nye måter. Lisa, hva er din bakgrunn, og kan du si noe om hvordan samarbeidet oppstod?

LÖ: Jeg har bakgrunn som danser; jeg har stått på scenen i moderne koreografier og musikkteater, derfra kommer jeg. Men jeg har også skrevet filmmanus, arbeidet som regissør og skuespiller, og jobbet med TV på forskjellige måter.

Vi møttes fordi vi begge jobbet med koreografen Gunilla Heilborn, men jeg vet ikke helt hvorfor vi ville gjøre noe sammen … Jeg tror vi bare hadde lyst, og det vel kanskje den viktigste grunnen. Vi er en rar og samtidig perfekt kombinasjon. Jeg lærer meg mye av samarbeidet vårt, det er veldig morsomt.

 HLM: YOU virker å handle om prosjekter som bør/kan realiseres av andre («you»), visstnok fordi dere selv ikke har tid. Er det viktig at prosjektene gjennomføres?

LÖ & KH: Det beste svaret på det er i forestillingen.

HLM: Hvem er egentlig «you»?You1_foto Tom Sachs

LÖ & KH: Det er du.

HLM: Jeg leste et sted at dere begge har et åpent syn på koreografi og hva det kan være?

LÖ & KH: Ja.

HLM: I hvor stor grad er forestillingen koreografert. Har «you» noen innvirkning på hvordan det endelige resultatet blir?

LÖ & KH: Vi forstår ikke helt dette spørsmålet, tror vi. Vi har regissert og koreografert. YOU er det endelige resultatet.

HLM: Hva slags muligheter gir scenekunsten til forskjell fra andre ‘kunsterfaringer’?

LÖ & KH: Det er en veldig åpen form, fra alle typer av dans og teater til forelesninger, performance, stand-up. Den samme forestillingen blir alltid forskjellig avhengig av rommet og publikumet. For hver visning finnes muligheten til å justere, stramme inn, bli bedre.

YOU framføres i Verkstedhallen 10. og 11. september 2013