Marit Roland, Galleri Maria Veie, Skogn

Bildearkiv

People I used to live with – Marit Roland
på galleri Maria Veie i Skogn.  28 – 30 desember 2010

Serien ”People I used to live with” har sitt utspring fra Marit Rolands barndomshjem. Hun har tatt utgangspunkt i de bildene som hang på veggen i hennes oppvekst; noen personlige familiebilder, andre masseproduserte. Roland tar tak i disse motivene, bryter de opp og iscenesetter bildene på nytt gjennom tegnede collager på lerret. Ved bruk av hverdagsgjenstander blir originalene dekonstruert.

 

”Noen av bildene jeg har valgt å ta utgangspunkt i kan jeg huske som tilnærmede levende familiemedlemmer. Jeg har feks et sterkt minne av hvordan Moder Theresa luktet mildt og søtt uten noen gang å ha møtt henne”

 

Gjennom de surrealistiske, humoristiske og forførende tegningene danner arbeidene grunnlag for nye tolkninger. Det som en gang var et veldig spesifikt visuelt minne for kunstneren har blitt bearbeidet og rekonstruert til noe annet. Tittelen henspeiler på den barnlige fantasien hvor alt rundt deg, tredimensjonalt eller ikke, lever. I tegningene lekes det med de to og tredimensjonale virkemidlene side om side, og visuelt er de inspirert av tegneserier, tatoveringsestetikk og ikoner.

 

At serien vises ved Galleri Maria Veies trønderske avdeling er en viktig del av dette prosjektet. Huset som ble bygget på slutten av 1700-tallet har rommet mange bilder og liv. Hva man velger å ha på veggene sine er både fysisk og psykisk med på og skape et hjem, og slik dannes en form for metavisning når tegningene henges opp hvor det en gang var et bosted.Gjennom å vise ”People I used to live with” i denne trønderlåna oppstår en krysning på tvers av tid, mening, historie og geografi.

 

”Det er viktig for meg at tegningene inneholder en viss dose irritasjon. At bildene aldri er helt sentrerte er vesentlig. Det ligger en spenning i det uperfekte, det du sanser men kanskje ikke umiddelbart kan se”

Marit Roland (f.1981) er 1.års Masterstudent ved Kunstakademiet i Trondheim(NTNU) og deltar på prosjektet Intimacy: Meeting between art and research ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, Universitetet i Oslo (UiO). Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom NTNU og UiO og iverksatt av litteraturviter Jørgen Lorentzen, medieviter Wencke Mühleisen og prodekan Christel Sverre fra Institutt for billedkunst ved Kunstakademiet i Trondheim. Prosjektet vil ferdigstilles våren 2011 i form av utstilling og publikasjon.

 

Roland debuterte ved Trøndelagsustillingen høsten 2010 og har tidligere stilt ut ved bl.a. Tou Scene, Stavanger og Trondheim Kunstmuseum, avdeling Gråmølna. Hun er innkjøpt av NTB Oslo og Trondheim Kommune.

Åpningen fjerde juledag vil også gi et møte med en annen masterstudent ved Kunstakademiet i Trondheim: Joakim Blattmann Moldestad (f.1978) er tilknyttet Avdeling For Tidsbasert Kunst og Fotografi.

Blattmann Moldestads fremfører live lydarbeid ved hjelp av objekter som kontaktmikrofon, loop pedal, hjemmelaget orgelpedalbrett, mac, felebue og opptak av Rolands blyant som tegner på lerret. I 2010 ble Blattmann Moldestads arbeider vist under Meta.Morf (brave.new.world), Trøndelagsutstillingen og Galleri Blunk i Trondheim. Våren 2011 fortsetter arbeidet med lydinstallasjonserien «Logworks», foruten arbeid med live fremførelser.

For mer info se www.gallerimariaveie.no