PØBEL og DOLK, Rom for kunst

Bildearkiv

Fra pressemeldingen:

Rom for kunst presenterer to av Norges fremste gatekunstnere:

DOLK og PØBEL på Trondheim og Oslo Sentralstasjon 28. april – 28. september 2010.

«Rom Eiendom AS er glade for å kunne presentere nye og eldre arbeider av DOLK og PØBEL på Oslo S og Trondheim S  i tidsrommet mai – september 2010. Arbeidene representerer høydepunkter i begge kunstneres produksjon, og flere av arbeidene er spesiallaget til denne utstillingen.» – sier Signe Horn, Direktør samfunnskontakt og kommunikasjon i Rom Eiendom AS.

Åpning onsdag 28. april kl 16.00 på Trondheim S (bandet Gode Ord Dør Siste åpner utstillingen inne på stasjonen)

Åpning torsdag 29. april kl. 16.00 på Oslo S, hovedinngangen

Gjennom å sette visuelle avtrykk på gaten og husvegger og lignende bidrar denne kunstformen til å rette søkelyset på eierskap til de offentlige rom, retten til å uttrykke seg offentlig, samt en mer kunstorientert diskusjon om hva kunst er, og hvor og hvordan den kan presenteres.

Utstillingen er sammensatt og består av motiver trykket og foliert på fasadene, arbeider på boards, samt nye arbeider av PØBEL malt med sjablong på vegg inne på stasjonene i begge byer. Som en del av utstillingen viser vi kortfilmen ”Living Decay” av Davide Fasolo, som dokumenterer prosjekt ”Ghetto Spedalsk” som DOLK og PØBEL samarbeid om i Lofoten i 2008.

Kort om kunstnerne:

DOLK fra Bergen er lenge blitt regnet som Norges mest lovende gatekunstner. Han blir ofte sammenlignet med kunstnere som Banksy og Blek le Rat i internasjonal sammenheng og har de siste årene også blitt vist i en rekke land. I disse dager åpner DOLK en ny utstilling på Brooklynite Gallery i New York hvor han skal stille ut seks nye arbeider sammen med streetartist M-City.

PØBEL fra Stavanger tok kunsten fra gaten og flyttet den ut i ”ingenmannsland”, og dermed endret folks oppfatning og definisjon av ”gatekunst”. Han jobber ofte med særnorske motiver og ideer.  Hans mest kjente prosjekter er ”Terra Nullius” (gatekunst i ”ingenmannsland”), ”Ghetto Spedalsk” (fraflyttning i Lofoten) i samarbeid med DOLK. PØBEL er sikkert den første artisten som har malt kunstverk på en død spermhval.

Verkene og arenaer:

Oslo S
På fasaden til Oslo S vises to nye verk ”Ungkaren” av PØBEL og ”Fangemaler” av DOLK, mens Flytogets fasade viser verket ”The song remains the same” av PØBEL som i tillegg har fått en vegg inne på stasjonen til sin disposisjon hvor han vil jobbe frem et verk.

Trondheim S:
I avgangshallen har vi en 11 meter lang vegg til PØBELs disposisjon som han skal arbeide på i tiden før åpning. Inngangspartiet til Trondheim S viser følgende verk: ”Hereos”, ”Riot Kid” av DOLK og ”Sound of Music” og ”Pluto” av PØBEL. I tillegg har vi plakatplasser på perrongene med verk av begge kunstnerne.

Videoverk:  ”Living Decay” av Davide Fasolo, forteller historien om prosjekt Ghetto Spedalsk som DOLK og PØBEL gjennomførte i Lofoten i 2008. Vises i gallerirommet Trondheim S og i avgangshallen (NB! ny visningsarena) og nedgang t-banen inne på Oslo S.

Rom for kunst på Oslo S
Rom Eiendom AS sin satsning Rom for kunst ble initiert i 2001 på Oslo S. Rom for kunst legger til rette for formidling av temporær samtidskunst på stasjonsområdet. Gjennom en periode på 8 år har Oslo S (og fra 2007 Trondheim S) etablert seg som et viktig visningssted for kunst i offentlig rom, som åpner for dialog med en stor og sammensatt publikumsgruppe.  Kulturbyrået Mesén er prosjektleder for Rom for kunst.  www.romforkunst.no

Utstillingen er initiert i samarbeid med gatekunstfestivalen Nuart i Stavanger.